Following the expansion strategy of the setup, the diversified program for SHARPEX Engineering Works called for a larger and more accommodative workspace. As pioneers in wood cutting machineries followed by garden tools, the workspace demanded for an identity through the interiors and the provision to house newer functions like a display and demo space for the garden tools along with better staff areas. As a design challenge, the administrative unit housed in a plain and unassuming factory setup had to be aesthetically upgraded to keep up with this proliferation. 

The interventions begin at the architecture wherein selective facades of the building, primarily the north east corner, are re-configured with responsively composed openings and a material palette, which is also literally and conceptually continued for the interior elements. The display and demo area for the garden tools is aligned to the far north-west end, facing the entry, with the sloping lawn as foreground. Addition of porch on the east façade marks the entry to the office. 

A ‘street’ beginning at the double heighted entry takes one through the office organization beginning from the reception to the shared office space laid out on the south and individual cabins to the north. It ends at the wide spiral staircase and terminates towards an internal courtyard, with a tree, that becomes a forecourt for the common lunch area and a source of light and ventilation for the staff area. 

The floor above houses the directors’ cabin and a meeting space. The material palette for the façades and the office consists of kotah stone wall cladding, a combination of jaisalmer sandstone and kotah stone as flooring and multiwall polycarbonate sheets as partitions and storage surfaces.

The link traversing from entry to the far end, through the work cabins and staff modules

The circulation path in and around the building 

Odhav, Ahmedabad

Sharpex Engineering Works

2008

277 smt

Dilip Dhankani

Structure: Jigar Shah