A studio space for the Masters in Planning program on campus was proposed in an area haphazardly subdivided as consultancy offices, with an underutilised scope for light and ventilation from the existing architectural conditions. As a foremost and necessary act of de-cluttering, all the existing subdivisions are rejected and the north-south facades are opened up with views respectively to the lawns and adjacent thoroughfare. The system for openings, thoughtfully employed, is that of lightweight and easy-to-maintain aluminium sections in combination with fixed glass and louvers to ease connectivity, ventilation, light and also to include the future possibility of replication in other locations around the existing buildings on campus.

 In terms of space organisation for the studio, the course module needed five clusters housing 20 students each, with a space for teaching, discussions and working space for students. Echoing the existing geometry, the four larger modules are bunched together symmetrically with the central aisle leading to the research module at the eastern end. 

Within each teaching cluster is organised a teaching board that also acts as a space divider, a large discussion table in the central space and individual work desks on the periphery with wall mounted pin-up boards. The suspended lighting system is simply worked out following the geometry and layout of each cluster.

The opening up of north and south facades, aiding visual connect

The four study modules with a clear circulation path and easy visual access in and around the studio

CEPT University, Ahmedabad

CEPT University

2013

265 smt

Khushboo Parikh

Dinesh Mehta