The design for the faculty cabins at the CEPT University campus, Ahmedabad called for a responsive solution that took care of the apparent geometry of the available administrative block. Along with the specific hierarchy in the program, other concerns were the  general upkeep, maintenance and services (air conditioning and electrification) management along with a scope for probable modifications in the future. These gave rise to a mixed configuration of individual cabins and shared spaces, seating 2-3 faculties, as per the hierarchical needs. These clusters on the east and west are accessed from a common studio space, thus furthering interaction with the students.

The major design decisions included the use of drywall partitioning system that eased services management, thus optimising the time and cost. A pre-established design diktat of re-using existing resources on campus was furthered by the maximum reuse of wood and available furniture pieces for the table, chairs, credenzas, et al. The other elements like the whiteboards, storage and shelving systems were worked out in a system of modules that consequentially vary as per the functional requirement. The otherwise closed space is opened up by use of glass after a certain height, also baring the existing structural grid. Additionally, the common studio space is also re-organised to accommodate clear circulation, better lighting and a discussion area

The east and west wings for faculty cabins, flanking the common studio space

The system of windows, creating corner openings in each cluster

Clustering of the individual cabins and shared spaces, with a common access from a studio space

The removal of existing walls to facilitate a function specific configuration and freer circulation

CEPT University, Ahmedabad

CEPT University

2013

Dilip Dhankani

Anushi Shah

 

Dinesh Mehta