The acquired space for the architect’s own studio was almost a regular square with a linked basement, connection to which became the crux of the design. Creating a vertical link so as to strategically connect the basement to the upper studios gives the resultant geometry of the double height and the enclosing walls on the west. On the west, a heavy bastion-like wall is juxtaposed with a visibly punctuated wall with tall openings that are the major source of light and ventilation for the basement and the space above. 

  The organisation and the philosophy of the practice asked for transparent and well-connected spaces without any formal divisions of functions. Resultantly, the studio and the architect’s cabin serves as a singular space with the cabin also doubling up as a discussion area when needed, by detaching from the studio through a sliding glass partition. These informal connections between the studio and cabins are also shared between other spaces such as the arrival, reception and waiting area. 

The basement was left sparse as a space for relaxation housing a lunch area, diwan and as a space for informal gatherings or screening. The flooring, as a soft base of ply, also follows the informality in geometry and grid. The flooring in the basement softens as seamless ironite flooring that supplements the form of the staircase, the double volume and the enclosing walls.

The tall windows on the west penetrating light onto the most of the ground floor and basement

The ample openings on the west for light and ventilation also volumetrically unifying the two floors

The varied configuration of openings aid ample light and ventilation

The characteristic geometry shaping the curved double volume and resultant spaces

Working studios in red and the utilities in grey

The transparency between spaces by ease of connection

Dilip Patel

commencement: 1997

completion: 1998

142 smt

Priya Shah

Tulna Patel